Feeds:
Posts
Comments

Kochi Mochi Hota Hai

.
Kuih ni orang order set besor ini ari sebab tau Mandak suka nau kuih yang dia panggil Malay-Mochi ni. Set kecik lima ringgit, dapat 6 bijik. Set besor sepuluh ringgit, dapat 13 bijik.
.
Dah bayor sepuluh ringgit masa buat pesanan. Tapi bila terima ada 6 bijik je! Oit! Tercekik tekak orang tau. Belum lagi makan Kochi masa tu. Terus orang picit loceng Help Center Pak Panda masa tu jugak-jugak. Dan terus dapat ganti rugi baucar limabelas ringgit.
.
Tapi kan… orang tetap kecik ati. Sebab memang besor hajat ini ari nak bagi Mandak makan banyak sikit Mochi Melayu dia. Tak kesampaian hajat orang.
.
Dan yang lebih menginsafkan ialah, sebenarnya orang pun ada banyak buat salah yang sama dengan pelanggan orang kat Airwings kebelakangan ni. Antor barang terkurang.
.
Kadang yang order dua keping pelekat kereta, orang antor satu. Konon nak cepat. Ada masanya sebab badan dan jiwa dah penat. Kadang yang order lima lanyard design yang sama pun orang antor satu je sebab cuai, tak tengok jumlah bayaran dia berapa.
.
Sekarang baru lah orang faham sefaham-fahamnya hati orang lain yang kecewa bila bayor lebih, barangnya kurang. Orang insaf seinsaf-insafnya. Dan orang takkan bagi alasan dah lepas ni.
.
Orang pantun je sikit ini hari. Boleh?
.
Kalau udang, udang juga,
seakan sama isi tenggiri;
Kalau orang, orang juga,
seakan sama hati sendiri.
.
#kenapabayarlebih

Watcha!

Gua caya lu der.
.
Sebab tu gua buat barang dengan lu. Bukan sikit-sikit der. Tapi gua kagum sebab lu berjaya sorok kualiti barang yang gua tak boleh jual dalam banyak-banyak barang yang gua order. Terer lu der. Bila stock gua dah ujung-ujung, kebetulan gua ada masa handle sendiri, gua lipat balik, baru gua nampak printing lu senget lari 2cm. Baru gua sedar gua dah kena kencing.
.
Malu gua, der. Customer dah order, last piece pulak tu. Gua nak tukar plastik bungkusan yang dah renyuk, baru gua terpandang printing lu senget. Sama kes macam dua tahun lepas gua buat ratus-ratus baju dengan lu. Gua ingat lagi lu bilang senget sikit customer tak nampak, boleh je jual beb. Gua mintak ganti, lu gelakkan gua der. Sampai akhirnya gua lelong giler murah baju-baju yang printing senget tu. Rezeki gua lah tu, syukur seadanya.
.
Bila jadi lagi ini kali, sampai 2cm senget, gua tak marah. Gua suruh je staf gua bungkus balik. Hantar baju yang printing senget tu balik ke tempat lu. Gua tak nak mintak apa-apa pun. Lu nak ganti, terima kasih. Lu nak gelakkan lagi muka gua yang bodoh pergi percaya sama lu, pun gua okay. Lu nak diamkan macam projek lepas pun, gua terima. Ambik la der.
.
Yang penting gua dah lega, der. Tak payah gua nak berjawap dengan customer kalau ada yang terima baju printing nya senget. Yang lepas-lepas, gua tak tau, gua mohon ampun dari Tuhan je la. Gua betul-betul tak tau. Gua tak bukak lipatan dan bungkusan baju tu satu persatu. Gua betul-betul yakin dan percaya sama lu, der. Serius gua percaya sama lu der!
.
Tapi sekarang kerja-kerja menjawap tu lu sendiri tanggung la. Gua kasi bola balik ke gelanggang lu. Lu buat la apa lu suka kalau lu rasa lu dah menang. Dah untung.
.
Gua caya lu der.
.
https://youtu.be/Buq9n1T9oII

.

He’s a Miner

Purata

Especially today, for some indescribable reason, I was revisited by the urge to dissect my SELF. Yes, the self. Me: the character, the soul, the core, the being of Enida. My role, my existence, my Enida-ness, my Enida-desuです.
.
After being awake for the last 48 hours, all I could think of now is some sort of a pre-mortem. Not that I am dying or anything. Well… I am. (But who isn’t?)
.
I am happy now that I am happier. That’s for sure.
.
Over the years of braving life on my own, though I keep my words to just few, I find it a lot easier to speak my mind at any given time, space, and mood. I care about tones and volumes a lot less than before. As a business runner that has now been employing a few Airwingers, I am signed up for a new role in leadership. Something I never had the chance to really explore other than leading my household of one daughter, one son, one domestic helper and one achy breaky heart.
.
As much as I would like to believe that I am generally a friendly person, I don’t have many friends. Please don’t mind my Facebook Friends List — I probably only know 50 people from that list of 500. Twenty of which are families. And as much as I would like to believe that I am not an overly fussy person, I know I have cast many people away because of my terminal illness in language-correctness superiority complex.
.
Nevertheless, the most recent changes in my way of carrying that self are in the ways I’m managing my expectations. My tolerance to nonsense is 0.01% max, my willingness to listen to excuses is just within micro-seconds, and my anticipation for sensibility in other people is way beyond infinity. I don’t know what it is. May be it’s old age, maybe it’s just my unrealistic hopes that the more advanced the technology is, the better equipped people are. The more readily available information is.
.
But I forget. Human is human. Not all that I learned in Psychology can prepare me for this role I hold. Google doesn’t have every answer and I don’t always know what to search for. The intensity – and the stress – that comes with the communication and interaction among humans can, more often than not, be overwhelming. And as a leader, I have just alarmingly discovered that my leadership style is Pukul Rata (Purata) “Pukul dulu, kemudian pijak sampai rata.” Yes, I am so lah not that perempuan-perempuan, the term once used by my manager.
.
My anticipation for sensibility, I dare repeat, is so high that I expect others to just have some sense in everything. In communication, in business, in any actions, in common things. Not many can stand my Pukul-n-Pijak-Rata ruling. I shoot, and won’t even ask questions later. After being betrayed and backstabbed by one trusted friend and being abandoned when I was in need, by another… I learned to not have mercy.
.
And so I pukul-and-pijak no matter who. But trust me, the strong ones will get up, stronger. They will bounce back, higher. They live, they learn, they survive, better than ever. I have seen it. And those who are flat-out downbeat giver-uppers will just slide off and fade away. I have seen it too. People who can tahan my Pukul-and-Pijak now, can tahan anything in the future. Percayalah.
.
After all I only pukul-and-pijak with words. I don’t do the ‘hand job’, nor do I ever naik kaki.

.

.

Anger Movement

.
The Masak Lemak Tauge Soya for my vegan daughter was already boiling on the stove when I realized I was out of daun kunyit. Too late, although I stormed outside frantically hoping there was a pot of turmeric plant left by Bibik Cas in her garden. Teda bah. And serai didn’t quite do it as a substitute. This was last week.
.

So I looked high and low for turmeric leaves when Kitreena and I were at Mercato yesterday. And what I had to pay for it angered me in more ways than not. At my Dad’s place, there are pots upon pots of turmeric bushes it’s not even funny! Makan tak habis, they fill almost every corner of his backyard.
.

I was angry and kinda kicked myself for not being bothered to ever even THINK of taking a pot of those ‘gold leaves’ home. So now padan muka I had to spend RM0.95 for one #$&@*?! single piece of turmeric leaf in the city.
.

That anger was so intense, it moved me!
It moved me back to the fresh produce section to get these…
.

Nampaknya esok ada yang kena tanam hidup-hidup.
Siap kau, kunyit!

.

.

Access Denied

ACCESS DENIED

Paling Lama

Ini lah paling lama saya jalan terus. Diam tak singgah-singgah bertanya khabar fikiran sendiri yang sembunyi dalam waktu. Tak mengetuk pintu. Tak masuk ke ruang tamu. Tak lantas ke serambi. Tak duduk dan tak berdiri. Ini lah paling lama. Setahun dua hari.

.

Setahun banyak yang hilang dan banyak yang ditinggal pergi. Sahabat yang menemui Ilahi. Anak-anak yang menyambung pendidikan di negara sendiri. Bibik yang kembali kepada anak-anak, cucu-cucu dan suami. Kawan-kawan yang hilang harga diri dan sanggup mengkhianati.

.

Maka inilah paling lama saya tak berbunyi. Kata adik saya, sepi itu membunuh jiwa. Untung jiwa saya masih bangun melawan. Apa yang tak nampak di utara, saya berpaling ke selatan. Tapi tak hilang rupanya hati. Cuma mati.

.

Lalu saya ketuk pintu yang lain.

.

71F130DE-0BEE-426E-9092-1F6D7258C546

Sejarah Rindu

KLPAC

.

Sewaktu melihat ini, aku seperti terhantar ke jalan-jalan menuju Melegnano dalam hujan petang di bulan-bulan April dan Mei tahun dua ribu satu.
.
Pada hujannya, pada comotnya, pada runtuhnya bangunan-bangunan yang entah apa sajalah sejarahnya. Tak pernah terlintas bahawa akan ada rindu buat Melegnano sesudah lapan belas tahun.
.
Apakah anak-anakku akan rindu pada Kuala Lumpur yang membuang sejarahnya seperti membuang sampah?
.
Monchiesku…
Aturlah langkahmu di Mariposa. Dan sekali-sekala bayangkanlah jalan berbukit kecil kita di Mesra.

.

.

Sembunyi

Dan kuhilangkan tapi-tapi
dari bait-bait puisi ini
agar engkau mencari erti.
Bukan sekadar menanti
rajukku sembuh sendiri.

.

Tiada lagi ruang dan waktu
untuk rindu.

.

Semua bunyi
terhenti di sini.

.

* Enida
* Di sore ulangtahun sahabatku Fidö Didö 2019.
* Mesra Terrace

Pada Angan-Angan Berhantu

img_6131

 

.Sebuah angan-angan saja ini asalnya
yang kemudian aku lupa.

.

Dan hanya pada setiap kali aku
berlimpasan di gedung kayu
menjadi kata-kata angan-anganku itu
sekejap saja pupus hapus ditiup waktu.

.

Berdebu juga angan-angan
dan kata-kata menunggu masa
tak menjadi cita-cita.

.

Entah dari gua mana berhantu
Tuhan datangkan setukangkayu
yang menggergaji angan-anganku
dan memahat kata-kataku
lalu memaku cita-citaku
menjadi bangku sepatu.

.

Maha mendengar itu Tuhanku.

.

*Enida
17 February 2019
#bangkusepatu

%d bloggers like this: