Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Makan-Makan’ Category

Tersebutlah Kisah

Pagi-pagi bute koi ni semalang celek mate, tekok konoin baser nok makei pateng. Tok kire lah masok mpoyok ke, asang pedaeh ke, goreng kunyek ke. Asei ke pateng. Keknye sebelong masuk seminor, koi ni tadi berguraa dengei rodong boleh ke nyeboat pari. Ntoh ngaper nyeboat pari ntoh. Laeng lalu dengei hok konoin tekok dok sedang ngidang nye.

.

Habih seminor berajat nok ke Gombok lah sebak rase koi situ hok banyok lauk kampong nye, ye dok. Keknye tok semene-mene, tangei koi ni elok molek membelok kakroh MRR2 beloh kiri dari aroh UIA te, lanteih ke Ampang. Ahhh yer, pedo’oh sangek nok ke Gombok nye, mokngoh heh. Tercengang-cengang rodong koi, keknye dia ni mudoh hek. Ngikut je memane lah.

.

Doh separuh jalan, koi ni tadi dapat lah idea nok makei mane. Tingek ke kedei makei hok sebeloh The Garage te. Name dia Istana Bambu, iklan bapok besor tulih Pateng Masok Mpoyok tepi jalan te. Dalang hati koi, bedo’o je lah mudoh-mudohei bukok lah ari Saktu gini. Risaa jugek kot dia bukok ari keje je sebak beramei sikek datang makei tengohari. Gitu lah bacaan koi ni tadi.

.

Sampei di parking Istana Bambu, nampok gaye nya nasek koi baik. Hah bukok pon kedei te. Nang tujoh kali dah koi datang situ keknye tok perenoh lagi lanteih masuk ke Istana Bambu te. Sokmo lah ke The Garage beloh malang bese nye. Doh duduk, doh dapat menu, doh berangan nengok gambor pateng masok mpoyok nye… siak ander set RM17.00 dengei ulang, dengei buoh, dengei sirak limaa siak.

.

Tetiber budok hak ngambik oda tu kabor… “Pateng tak ander. Pari ander lah.”

.

Koi ni tadi tarik napeih dalang-dalang tok reti nok kabo kebende. Betoi mek cakak mok koi kemereng. Bende hok awok tak mboh, jangei seboat! Padan ke muke koi. Sudohnye koi ngoda pari lah jugek.

.

.

Gambor beloh kiri te Pulut Mangga di Istana Bambu yang koi saloh pandang mulanya macang ‘Pungut Mangga’. Sagu Gula Kabung dalang gambor beloh kanan ni pulok koi saloh bace jadi ‘Sagu Gula Kambing’. Ahhh yer, Enida… mentang tok dapat makei pateng, seme mende jadi tok betoi yak.

.

.

Read Full Post »

Yu

You buat apa tu, sayang?

Baru lepas goreng ikan.

Goreng ikan?

Ha’ah. Kita makan ikan keli hari ni okay kan?

Bukan setakat ikan keli. Malah lebih daripada tu pun I okay je makan.

Hah? Lebih daripada ikan keli, ikan apa?

Ailavyu...Ikan yu lah.

Ikan I?

Ha’ah ikan yu.

Errr… you ni buat lawak double meaning ke apa ni?

Apa pulak double meaning nya?

Mana I tau.

Betul lah ikan you. Sebab you yang rajin masak ikan, kan?

Habis, ikan I bukan ikan you jugak?

Bukan. I makan ikan you, sebab I tak ada ikan I.

I tak faham lah lawak semenanjung you ni, sayang. I kan orang Sabah.

Sabah lagi lah best. Dah lama I tak makan Sinagol Ikan Yu you tu.

Dah lah. Sejak bila I, I, you, you, ikan I, ikan you ni? Jam berapa balik?

Ini soalan memancing ikan I ke ni sayang?

Mengada lah. You lambat, I tak nak buat air asam.

Uishhh! Okay, okay! Ugutan you ni ganas macam ikan yu lah.

Baik. Kalau tak nak ganas, pergi cari sotong.

Jeng jeng jeng jeng jeng jeng! Sayang tau lagu tema cerita JAWS kan?

Tau. Bye!

Eh, eh! Bolayan lettewww.

.

.

Read Full Post »

I makan spaghetti petang tadi, ingat you. I makan sandwich malam semalam, ingat you. I makan keropok losong Pak Ngah lepas makan spaghetti dua suap ni pun, ingat you. Apatah lagi bila I makan asam pedas ikan kembung yang you cadangkan I masak esok tu, dah tentu lah I ingat you.

.

I sampai tak pergi makan angin, ingat you. Dan bila you tak ada, I makan hati… ingat you. .

.

Maka makannya....

I tau lah you sentiasa ada dalam hati I. Tapi you kat mana? You… you kat mana?

.

.

Read Full Post »

Nasi Le Mak

All that I wanted sangat-sangat di pagi Selasa yang sunyi sepi itu selepas Monchies ke sekolah ialah sebungkus Nasi Lemak. That’s all! Yang mudah, yang ringkas, yang kecil. Okay, I might have to have two if they are pretty small, but that’s not the point. Saya cuma nak kan nasi lemak bungkus. Nasi lemak bungkus yang macam dulu-dulu.

.

Nasi lemak bungkus macam dulu-dulu...

.

.

Syarat utamanya ialah, the bungkusan mestilah ada daun pisang dan kertas suratkhabar. I don’t want banana leaf and brown paper. No! Tak nak. Tak sah. Saya nak yang dibungkus dengan daun pisang dan NEWSPAPER paper. The brown paper is too fancy, too mengada-ngada. And plus, what is there to read after eating the nasi lemak if I am eating alone? Reading makes one look not too lonely at a restaurant, or warung, or in the kitchen, or wherever.

.

Tak nak nasi lemak bungkus brown paper... too 'uniformed'. Tiada sentuhan kasih.

.

That was all I wanted. Nasi lemak bungkus. Tak nak yang dalam styrofoam containers. Tak nak yang bungkus dengan plastic sheet inside newspaper or brown paper. Tak nak yang dalam recyclable transparent plastic container — tak kira lah yang boleh atau tak boleh masuk ketuhar mikrogelombang. Chewah, ketuhar mikrogelombang, okay! Dah lama tak guna perkataan ketuhar. Siapa je yang guna perkataan ketuhar, anyway?

.

So, ini lah dia… luahan hati dari hasrat yang tak sampai di pagi Selasa. Well, I was on the phone for an hour or so that morning, rambling away about nasi lemak business and whether it is still do-able to sell “Nasi Lemak Seringgit Sebungkus”. We even talked about the feasibility of getting the supply of banana leaves from Karak. If we stick a plastic spoon into each bungkusan and put them at the drive-thru-newspaper-stand, people who buy newspapers on the way to work can have breakfast too. Even people at bus stands can have our handy nasi lemak.

.

But I did not get my nasi lemak yang macam dulu-dulu that pagi Selasa. I ended up breakfasting with sekeping kerak roti Masimo dip-dip in secawan Nescafé Gold dan dengan linangan airmata. Saya sebenarnya rindu nasi lemak bungkus Mak saya yang macam dulu-dulu.

.

Nasi Lemak Pictures:
Special thanks to AVLXYZ.

.

.

Read Full Post »

While waiting for Kitreena to finish with her Istana Dance at Pak Ngah Studio the weekend before puasa, Edrick wanted an early supper at the nearby Mamak. A Roti Telur supper. Since it wasn’t busy at all, Edrick’s Roti Telur came in no time at all.

.

Mommy: How’s your Roti Telur, Monch? Sadap kah?

Edrick: Deliiiiiiiicious! Mom, this roti tow-lorrr sure tastes like roti canai and egg.

Mommy: Huh? Do you know what Roti Telur is?

Edrick: Roti tow-lorrr is a roti canai cooked with an egg.

Mommy: Du’uhhhhh!

Edrick: Oh yeah. Tow-lorrr is egg.

Mommy: Double du’uhhhhh!

Edrick: Hehehehehehe. Sorry Mom. I forgot.

Mommy: You aaaa! So old man bah!

.

Malaysianization process of me Monchies’ language is not so delicious these days. 🙂

.

Tastes like....

.

Read Full Post »

Tender Loving Cucur

Dicucuri rahmatNya...

.

Waking up this morning, I rushed downstairs to make breakfast only to realize that I didn’t have much to scrape from. There was Masak Lemak Kobis from supper the other night. But I already set my mind that I was going to make Cucur. It wasn’t easy to make a connection between Masak Lemak Kobis and Cucur, I tell you.

.

But the picture above proved that I am pretty good at recycling. Ehem! It is Cucur Kobis with Bawang Goreng. I fished out the cabbage from the Masak Lemak Kobis and since I was time-pressed to peel and slice fresh shallots, I just mixed in some ready-made bawang goreng (fried shallots) into the dough.

.

Voila! Breakfast is served, love!

.

.

Read Full Post »

Sesal Kemudian

It was an hour to midnight. Aida Maria sent me a text message on WhatsApp:

“I teringat nasi panas yang you makan dengan sambal/rendang and kacang panjang. Sodap nye. Menyesal den tak baham semalam. Huhuhu. Okay lah, rest well.”

.

After all the guests left, it was just me, Aida Maria and my leftover Spaghetti Marinara. But all I could think of was my Mom and her nasi panas with anything that always looked so delicious. Like a hungry raven of Port Klang, I scrounged for the leftover Rendang Kerang that had become Serunding Kerang, found some Sambal Tumis Ikan Bilis and some string beans for ulam. Aida Maria didn’t join me because she had two plates of mia pasta del frutti di mare. Basta pasta. Si!

.

To Aida Maria, I replied with:

“Hahahaha padan muka!”

.

She didn’t text me back. I think she pretended to be asleep.

.

.

..

A little Italian:

mia = my

frutti di mare = seafood

basta = enough

si = yes

.

.

Read Full Post »

Older Posts »

%d bloggers like this: