Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Language’ Category

Kata Kita

Kebelakangan ini orang kita sangat rajin menulis. Tapi sayangnya Perbendaharaan Kata kita terbatas hanya kepada beberapa perkataan yang terlalu kerap digunakan. Terlampau kerap  sehingga hilang makna. Antaranya ialah:
.

  • poyo
  • law
  • jew
  • kew
  • aq
  • x
  • mnx ckit
  • nkkkk
  • nkkkk itotttt
  • sker
  • huhuhu
  • terbaekkkkk!!!!!!!!!! (Ya, dieja dengan ‘e’ bukan dengan ‘i’ seperti yang saya pelajari, huruf ‘k’ nya tak kurang lima, tanda seruan nya keciritan.)

.

Dalam jangkawaktu kurang dari duapuluh tahun, saya khuatir Kamus Bahasa akan jadi setipis majalah Gila-Gila. Dan usah terperanjat juga jika ia timbul kembali dengan nama baru:

.

GILER-GILER

.

Gila!

.

Gila-Gila Puasa

.

Read Full Post »

While waiting for Kitreena to finish with her Istana Dance at Pak Ngah Studio the weekend before puasa, Edrick wanted an early supper at the nearby Mamak. A Roti Telur supper. Since it wasn’t busy at all, Edrick’s Roti Telur came in no time at all.

.

Mommy: How’s your Roti Telur, Monch? Sadap kah?

Edrick: Deliiiiiiiicious! Mom, this roti tow-lorrr sure tastes like roti canai and egg.

Mommy: Huh? Do you know what Roti Telur is?

Edrick: Roti tow-lorrr is a roti canai cooked with an egg.

Mommy: Du’uhhhhh!

Edrick: Oh yeah. Tow-lorrr is egg.

Mommy: Double du’uhhhhh!

Edrick: Hehehehehehe. Sorry Mom. I forgot.

Mommy: You aaaa! So old man bah!

.

Malaysianization process of me Monchies’ language is not so delicious these days. 🙂

.

Tastes like....

.

Read Full Post »

Pleboit

Koi tok gheti nok maeng geing. Pandei lalu. Toksoh sughoh lah mende geing pon. Kecoli Tumblebug sebak keje diyer melutu ke mende bulat hok bebagheih masuk lubang kluwor lubang te haje. Lepeh lutu, lutu. Lepeh lutu, lutu.

.

Keiknye biler becakak pasei lutu ni, koi tingek ke MokDe koi. Oghangnya paleh tinggi. Sudoh lah tinggi, besor pulok te. Sudoh lah besor, garang diyer… koooos semangek. Ibaratnya tuanku soltan te penyudohnye mintok ampun ke MokDe koi. “Ampun MokDe beghibu-ghibu ampun, semboh beta haghak diampun.” Kabor ke. Punye ke takot baginda ke kegarangei MokDe Semoh. Ah yer, doh namer nye cekgu besor, yak.

.

Puloknye, gone ke tok chengei? Adik-beradik 15 oghang. Iyerrr limer beleh. Fifteen. Satu limer. 15. Diyer hok nomboi tiger. KokNgoh diyer lagi loh pulok chengei melampaa. Bukei tuanku soltan je mintok ampun penyudohnye. Yang dipertuei agong karang kot ngikut mintok ampun belaka. Sudoh la dah.

.

Mok koi citer dulu, KokNgoh diyer te yang mele diyer maser mok ayoh diyer pegi aji. Mengkala adik-adik tok mboh dengor kater je, diyer cakor muker! Kuku panjang super antu. Sape babei, diyer tok meri nasik. Hah, belapor lah awok sampei mok awok balik aji, kabor ke.

.

Oh cokoiiittt! Laaaaa… koi ni tadi benornye nok citer pasei maeng geing. Ilang keisoh yak! Haiiii tak mende lah pepagi ni melaghat meghaban. Lepeh te koi konoan nok citer pasei perkataei ‘lutu’ hok MokDe koi rajeing nyebut dulu te. Sebak diyer rajeing melutu keghebaa. Datang dekat sikek je, dilutu dengei puntung kayu api. Menciput laghi keghebaa te, sampei bertabur taik.

.

Koi teghase lah pulok nok pegi nabur bende hok boleh tabur. Hishhh! Pantang nyebut yak. Pleboit sangek koi te.

.

.

.

Read Full Post »

Pelat dan Terencat

Kalau lah komentar-komentar di Facebook itu saya baca betul-betul mengikut ejaan yang digunakan penulisnya, ramai benar rakan-rakan dan kenalan Facebook saya yang sama ada pelat atau terencat.

.

Contoh:

Law ko ad mse, jom r kt g param kt ipo bble nk?

Kalau kau ada masa, jom lah kita pergi Pasar Ramadhan dekat Ipoh bila-bila nak?

.

Oh tomeiiii nya tucin u ni. Tomeiii tangat.

Oh comel nya kucing you ni. Comel sangat.

.

Susah betul rasanya untuk saya hormati orang-orang yang ambil mudah soal bahasa. Dan tak dapat saya bayangkan bagaimana malangnya nasib generasi akan datang yang ber-ibubapa kan mereka yang terencat dan tak pandai mengeja ini.

.

Facebook bukan lah lagi tempat ‘suka-suka’ kerana ia merupakan sebahagian besar dalam kehidupan kita sekarang. Setiap tabiat kita di Facebook akan menjadi kebiasaan dan menjadi identiti kita, mahu tidak mahu, sedar atau tidak.

.

Kalau bahasa itu jiwa bangsa, bahasa yang bagaimana kah yang kita gunakan dalam pertuturan harian? Adakah kita bercakap pelat kerana kita rasa comel bercakap seperti kanak-kanak berumur 2 tahun begitu? Kalau bahasa itu jiwa bangsa, yang kita tulis di status Facebook itu bukan bahasa?

.

Di universiti di Russia, terdapat Jabatan Bahasa Melayu yang mengkaji dan mengajar Bahasa Melayu kepada penutur bahasa lain. Dan penuntutnya fasih menutur dan menulis dalam Bahasa Melayu. Itu di Russia. Tak usah lah saya sebut apa yang ada di England, America dan Australia. Apa alasan kita bila ejaan kita sesingkat akal kita?

.

Kalau anda sedang memikirkan alasan nya sekarang, bahawa Facebook itu hanyalah suka-suka dan main-main, dan bahawa bahasa singkat, pelat dan terencat yang kita guna kan itu sekadar mengisi waktu bosan… benar lah jangkaan saya. Orang kita memang hebat beralasan.

.

.

Read Full Post »

Chance Mali Chance

Selamat pagi, Puan Rrr…Ro… ssl…errr… xhxzvwqtkdg… errr… Enai… errr… Enai… errr… Eni… da… di mana  saya Saiful Abdul Malik daripada TM Telekom ya puan, di mana saya buat panggilan untuk memaklumkan pihak puan di mana puan telah terpilih kerana puan adalah pelanggan setia kami di mana dengan itu kami di TM Telekom berbesar hati untuk memberikan puan mata ganjaran di mana setiap ringgit yang puan bayar sebagai bil produk dan perkhidmatan kami, puan akan menerima satu mata ganjaran di mana mata ganjaran ini puan boleh redeem dengan pelbagai barangan yang TM tawarkan di mana dengan itu juga melayakkan puan untuk menerima satu lagi tawaran dari TM di mana puan akan dilindungi di bawah plan perlindungan di mana plan ini…

.

Encik Saiful Abdul Malik meneruskan penjelasan beliau selama hampir setengah jam. Tapi dalam hati, saya sibuk menyanyi lagu ini:

.

“Di mana dia anak kambing saya,
anak kambing saya makan rumput di padang;
di mana dia cinta hati saya,
cinta hati saya yang kuat temberang”.

.

.

Read Full Post »

Bapak Engkau

.

Cik: Semekkom. Saya dari kedai motor yang tepon smalam. Ni nak tanya sikit lah pasal akak.

Puan: Wa’alaikumsalam. Ya, okay.

Cik: Akak kenal tak orang ni, Ros… errr… xhxzvwqtkdg… Enda… Supian?

Puan: Ya, kenal. Saya lah orang yang Cik tak pandai baca nama dia tu.

Cik: Ehehe he hee. Betul ke akak ni director company Enda…

Puan: ENIDA.

Cik: Errr… ya. Enda kon… kon…sul…ten…sal… ten…

Puan: E-ni-da-Con-sul-tan-cy-and- Ser-vi-ces.

Cik: Aaaa ya, ya. Enda… kon… kon… sal…

Puan: Ya, betul. Ini syarikat saya sendiri.

Cik: Dah berapa lama kerja dengan syarikat ni ek kak?

Puan: Sejak August 2010.

Cik: Ohhh… aaa… so dah… 2010, 2012… so dua tahun laaaa.

Puan: Ya, satu tahun tujuh bulan.

Cik: Berapa gaji akak ek?

Puan: RM XX sebulan lebih kurang.

Cik: Oh… RM XX eh. Okayyy… satu lagi soalan. Errr… yang Supian tu ayah akak eh?

Puan: Ya, Encik Supian tu ayah saya.

Cik: Dia kerja apa eh?

Puan: Ayah saya pesara tentera.

Cik: Oh pesara tenteraaaa. So dia tak ada buat apa-apa lah eh?

Puan: Tak ada buat apa-apa?

Cik: Ye laaa. Dia tak de kerja lah eh?

Puan: Dia sekarang Trainer dengan beberapa projek sama ada dengan syarikat saya atau syarikat dia sendiri dengan adik saya.

Cik: Tainer?

Puan: Trainer.

Cik: Oh trainer eh.

Puan: Ya, jurulatih.

Cik: Ohhh jurulatih. Jurulatih je lah ya.

Puan: Jurulatih je lah? JE LAH?

Cik: He he he. Tak de laaa…

Puan: Apa yang tak de laaa? Apa maksud cik, ‘jurulatih je lah’ tu? Cik ni sebut gitu seolah-olah merendah-rendahkan kerja ayah saya sebagai jurulatih. Cik tau tak ayah saya jurulatih yang macam mana? Je lah cik cakap ya?

Cik: Eh tak de laaaa. Sorry, sorry, kak.

Puan: Ya, memang patut cakap sorry, cik. Untuk pengetahuan cik, ayah saya ni jurulatih yang melatih pegawai-pegawai, menteri-menteri untuk program di bawah Biro Tatanegara, ya. Umur ayah saya ni 63 tahun, tapi tugas ayah saya ialah membawa peserta program mendaki gunung, meredah hutan, merentas sungai. Itu belum masuk tugas dia memberi ceramah etika dan motivasi lagi. Baik pegawai kerajaan sampailah ke peringkat PLKN. Jurulatih je lah cik kata ya.

Cik: Sorry sorry kak. Saya tepon ayah akak ni, tak dapat-dapat.

Puan: Itu mungkin ayah saya tengah bawak group pergi daki Gunung Senyum lah tu. Dalam hutan atas gunung memang tak ada phone coverage, cik.

Cik: Okay lah kak. Tak pe lah. Mekasih eh.

Puan: Sama-sama, dengan siapa saya bercakap ni ya?

Cik: Nama saya Shiiimaaaahhhhhhhh…

Puan: Ohhh Shiiimaaaahhhhhhhh… Bukan Shimah aja? Kena sebut Shiiimaaaahhhhhhhh… gitu ya?

Cik: Ehe hehe hehe. Tak de la. Ehe hehe hehe. Okay kak, semekkommm.

Puan: Wa’alaikumsalam warahmatullah.

.

Saya akan menelefon Shimah semula untuk membawa beliau minum teh tarik atau teh ais di Restoran Bapak, Jalan Kuching, minggu depan. Ni anak bapak jurulatih nak bagi kursus bercakap di telefon sikit. Secara percuma.

.

.

Read Full Post »

Mesra Ayam

Ishhh! Angat ati sungguh kak hang ni petang tadi tak tau la nak habaq lagu mana. Kak ghiau-ghiau dok laghang depa bertaki beghebut TV, depa tak peduli. Bukan depa tak tau dah memang prinsip hidup mak depa ni, tak buleh lebih tiga kali warning. Asai lepaih amaran ketiga, soheh sogha mak depa ni tak dak perlahan daghipada guruh dah la.

.

“Hangpa nak sangat dengaq sogha dainasurrr, mai sini! Jurasik tak jurasik. Sekali mak hangpa tempikkk, satu Mesra Terrace hilang habih kemesraan, okay! Amboooiii dia!”

.

Dua-dua anak kak sipi-sipi nak kena sekehhh dah petang tadi ni. Ilang tak tau mana pi dah sabaq mak depa ni. Kak ghampaih remote control Astro mestro depa, tekan punat TV bagi mati. Paihtu hambat dua-dua oghang keluaq pintu. Yang si Adik dah cemaih dah kot mak dia ni nak halau dia pi duduk kandang kambin. Yang si Kakak berlagak cool lah lagi.

.

Kak biaq depa dok menempek dua beghadik kat pangkin luaq pintu depan tu baghang 20 menet. Sambil kak kat dapoq dengan Bibik sibuk panggang ayam. Buleh dengaq yang si Kakak menyalahkan si Adik, yang si Adik tak mau abih teghiak ayaq mata dainasurrr — sungguh la baby-baby lagi anak kak yang kecik ni. Ghimaihhh kak haihhh!

.

Keghin saja tangan kak lepaih dok peghisi ayam, kak pi jenguk depa dua beghadik kat luaq pintu. Dua-dua kena grounded takdak sapa buleh tengok TV sampai ujung minggu ni. Haa toddia, nak sangat hangpa noh. Hambikkk! “Mami tak mau dengaq lagi dah sapa salah, sapa tak salah. Oghang cakap baik-baik sampai tiga kali, telinga hangpa boh kat lutut. Nasib baik tak kena pulaih.”

.

Depa masuk-masuk ghumah, kak hambat naik sughuh pi mandi. Kita satni nak makan ayam, kak tak mau anak-anak bau reban ayam. Tapi budak-budak ni memang kelaku dia dah. Sementagha nak menyampai bilik ayaq tu sempat lagi bertaki, tu yang kak tak paham tu. Kena bagi warning hat lain pulak.

.

“Hangpa hingaq laaaa… hingaaaqqq! Sogha sapa Mami dengaq sampai kat dapoq satniiii… Mami bagi dia tulang ayam saja! Try test tengokkk!”

.

Dan-dan sunyi sepi ghumah Mesra kak.

..

.

.

.

.

Read Full Post »

Kali Pok Cheenapok

.

Today oso a fren fainaut I not coming from Pahang. I born Keikei. That Kelilau Temeloh is where my amak born oni. Even she oso ha, her famili not from there. Eh you donch know meh? My amak so ching-chong Peking malee liao. She so Cheena ha, her amak lastaim got stir her Milo wif chopstik one, you know. The amak some more dasyat her ching-chong ha, breakfast oso eat laksa wif air gula. No kidding, you boh chio kao peng okay. You think why I can chiak laksa everyday? Chiak kuay-kuay, chiak chendol and chiak lang some more. Aiyah ang mo lang chiak kantang, lagi mao action liao. Got to run, chop chop kali pok.

.

.

Read Full Post »

As soon as I got to the counter at Istana Budaya to pick up my LAT The Musical tickets this morning, I was not greeted by the lady behind the counter. She did not even look at me when I said my Selamat Pagi. I waited for her to say her Selamat Pagi back, but I would probably have had to wait until I heard a rooster crowing cock-a-doodle-doo the morning of April the first, or I might have to wait a year there – at the counter. So I decided not to bother.

.

I asked her if my reservation was still kept since it was a day overdue. And when I showed her the reference number, she just glanced over it. No expression on her face. She still had not turned her face to look at mine. After about 20 seconds of silence and her tapping on her keyboard, she asked for the reference number again. L2C7WN it was. She could only recall the first three (L2C).

.

“El dua si… apa tadi?”

So I gave her the full reference number, “El two see, seven double you enn.”

She repeated after me, “El dua si, tujuh… apa?”

I was just about to frown, but I didn’t. “Seven double you enn.”

She looked like she was ready to glance over my face, “Tujuh dabaliu en?”

“Ha’ah, tujuh double you enn. El dua see, tujuh double you en. Ada?”

“Enida Johnson ke?” Only then did she look at me and the bindi on my forehead and my cobalt blue punjabi suit..

“Ya, saya.”

“Enam ratus sembilan puluh sembilan ringgit. Nak bayar cash ke?”

“Ya, ya. Saya bayar tunai.”

.

I said my “Thank You” twice. Once when I handed her the seven hundred ringgits, and once more when she handed over the one ringgit change. But today I just learned that at Istana Budaya there is no such thing as “Sama-Sama” or “You’re Welcome”. And oh, smiling is not allowed there too, if you work there.

.

 

.

Read Full Post »

Hapang Dekok?

Ghabu loh nigi gha’i koi mengkubok ke besepuk nok ngenok ke denmer ke cekoh mek. Pughe nyer tesing koi doh ghali bebughoh la’alu’u. Tok watu paser ke bungoh nyer. Banggor kutor, malan pedan kutor, nyabok gujek loh kutor nyer. Nok taker ke gho’ang cepoh samok, tok watu paser. Tok yabik dunoh dembe tok watu juhong kampei. Saghe nyer tok dan’er hok nok nenge ke koi. Kengmaler hok maner nye tinne’et, tigu lah yager te. Hapang dekok?

.

 

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »

%d bloggers like this: